top of page

White Admiral

White Admiral

Iris - Apatura iris                                               

MINE OPLEVELSER:
Jeg har endnu ikke mødt sommerfuglen.
Update 2021: Så lykkedes det endelig at se denne prægtige sommerfugl. Det var JP Filskov i Horsens, der kom med tippet om, at den fløj i Bjerre Skov, lidt syd for byen. 
Fornøjelsen blev desværre ganske kort, men et par skud fik jeg da af dyret.

Levevis:

Iris er et rigtigt skovdyr. Den har brug for frodige, fugtige løvskove med store træer, især egetræer. Der holder den til i trætoppen det meste af tiden. Man finder den dog også i moser, hvor der et godt med pil og birk. 

Selvom sommerfuglen lever en ret skjult tilværelse i de store træers kroner, lokkes den af og til længere ned, når sulten melder sig. Den går ikke på blomster, men tiltrækkes af udsivende saft af birketræer, sukkerlokningssnore, ekskrementer og andre ildelugtende ting. F.eks. skulle en godt ældet, overlagret, stinkende ost være god til at lokke dem ned i "fotohøjde".
Larven lever enkeltvis på Seljepil, og overvintrer i dette stadium.

Udbredelse i Danmark:                                            Kilde: Fugle og Natur

Iris skulle iflg. Fugle og Natur være almindelig, men det gælder altså kun så længe man bor i det østlige Danmark, hvor den er udbredt på alle Øerne og det østlige Jylland. I det vestlige Jylland vil jeg betegne den som yderst sjælden. Arten er dog i gang med at brede sig mod vest, men bortset fra et par fund i Thy, er arten ikke registreret længere mod vest end Herning.

iris.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Kalender iris.gif

Hvad kaldes Iris i andre lande?

Purple Emperor

Grosser Schillerfalter

Sälgskimmerfjäril

Grote weerschijnvlinder

Grand Mars changeant

Tornasolada

Apatura iride

Mieniak tęczowiec

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Fundet hist og her i Sønderjylland, på Fyn, Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm, i større tal dog kun på Lolland-Falster og især på Bornholm, hvor den i de senere år har været temmelig almindelig. Mangler i Norge og Sverige."

Underside
iris4.jpg
iris5.jpg
Larven og dens foderplanter:
Larven og dens foderplanter:
bottom of page