top of page

Blåhatjordbi - Andrena hattorfiana                                        

MINE OPLEVELSER:

Jeg har sikkert mødt Blåhatjordbien mange gange uden at ænse det, når jeg har været på "jagt" efter dagsommerfuglene, men da jeg endelig fik "stillet skarpt" på dyret i 2018, og målrettet gik efter at finde den, så jeg den straks i første forsøg. Det var langs Stokkebrovej, som fører igennem Nørholm Hede. Og her er den stadigvæk.

Siden har jeg fundet den på et par andre lokaliteter, bl.a. på ruderatet ved Mølbykrydset.

Spørgsmålet er nu bare hvor længe... 
På et eller andet tidspunkt bliver ruderatet sandsynligvis inddraget til landbrugsjord, og på strækningen langs Stokkebrovej trues den af vejkantslåning, en slåning jeg arbejder på at få stoppet. Håber det lykkes i år (2021).
NB: Det lykkedes - Har fået en fin aftale med grundejeren - JUBIIIII...

Og nu forsøger jeg også at gøre noget for den haven. Jeg har både sået frø af Blåhat og indkøbt planter fra planteskolen. Det vil helt sikkert være en stor oplevelse, hvis jordbien skulle komme forbi, og måske endda slå sig ned i min have...

Blåhatjordbien er truet, og det er den til dels på grund af vores slåning og opdyrkning, men også på grund af dens livscyklus. Bien lægger nemlig kun ganske få æg. Den graver en 20-30cm dyb gang i jorden. I hver gang laver den 4-6 sidegange, og i hvert af dem lægger den ét æg, men først når den har samlet en lille kugle af pollen, som fungerer som "madpakke" for larven, når den klækkes. Da Blåhatjordbien maximalt når at lave 3 gange med tilhørende sidegange i løbet af en sæson, bliver det altså kun til max 18 nye bier, hvis alle overlever.... og dét er nemlig ikke sikkert, for Blåhatjordbien har en "væmmelig" parasit, Blåhathvepsebien, som i bedste gøgestil, lægger sit eget æg i jordbiens gange, og udkonkurerer dennes afkom.

hattorfiana.jpg
hattorfiana.png

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Blåhatjordbien er fundet i det meste af Danmark. Mest udbredt er den i Jylland, dog ikke mange fund fra vest og syd. På Øerne er den mere sparsom optrædende og i tilbagegang. Tilsyneladende ingen fund fra Lolland og Falster.

blåhatjordbi5_pe.jpg
blåhatjordbi3_pe.jpg
blåhatjordbi4_pe.jpg
blåhatjordbi1_pe.jpg
blåhatjordbi2_pe.jpg
bottom of page