Blodplet3.JPG
Blodplet8.jpg
Blodplet7.JPG
Blodplet6.JPG
Blodplet5.jpg
Blodplet4sq.JPG

Blodplet - Tyria jacobaea                                                                                                                          

kort jacobaea.jpg

MINE OPLEVELSER:
Blodplet eller Karminspinder, som nogen foretrækker at kalde den, har bredt sig voldsomt i de senere år. Den var tidligere hovedsagelig en jysk art (Hoffmeyer: De Danske Spindere), men nu er den talrig over det meste af landet. Den forveksles ofte med Køllesværmerne, forståeligt nok, men den hører altså til Pragtuglerne (Erebidae).
Den flyver gerne om dagen, og kommer også til lysfælden om natten. En påstand om, at den først skulle flyve efter kl. 17 om eftermiddagen, kan jeg ikke nikke genkendende til. Dens flugt er langsom og flaksende, og ganske kort, men den kan alligevel være svær at fotografere, da den som regel er meget sky af sig. Jeg har ikke set den gå på blomster. Den ynder i stedet at sidde på et græsstrå.
Larven derimod, er dejlig nem at "fange" med kameraet. Den lever selskabeligt på Engbrandbæger, og der kan være i 100'vis af dem.
Ligesom den voksne sommerfugl er larverne giftige. De skrappe advarselsfarver, hhv. rød-sort, og gul-sort, fortæller mulige prædatorer, at det nok  er klogest at holde næbbet væk...
Giften optager de gennem fortæring af foderplanten, som indeholder en gift, der i større mængde også er farlig for bl.a. heste. Planten er derfor blevet lagt for had blandt hesteejere, desværre på forkert grundlag, for hestene ved godt, at Engbrandbægre er giftige og undgår dem på markerne. Problemet opstår først i det tilfælde, hvor hestene fodres med hø, indeholdende rester af planten. I tørret tilstand kan de nemlig ikke adskille den farlige plante fra almindeligt hø.

Udbredelse i Danmark:                                            Kilde: Fugle og Natur

Udbredt og almindelig i hele Danmark.

Blodplet2.png