
Skovblåfugl - Celastrina argiolus
MINE OPLEVELSER:
Første gang jeg mødte Skovblåfuglen var i Grimstrup Krat i 1987, hvor John Mikkelsen havde set den i antal. Dengang var sommerfuglen lidt af en sjældenhed, så det var bare af sted efter den, og jeg så vel også en 10-15 eksemplarer. Et par stykker røg også med hjem til samlingen.
Det var så først i 2012, jeg mødte den på mine lokale "jagtmarker", i Krarup Lund, en fin han, som jeg også "skød"... ikke med nål, men med fotolinse.
Siden har jeg mødt den mange steder, dog kun enkeltvis og som regel altid med "ild i rumpetten". Stillesidning er absolut ikke den største styrke.
I den lange varme sommer 2018, var den mere almindelig end den plejer at være her i området... og mere medgørlig... jeg fik endelig lidt billeder af dyret.
Levevis:
Skovblåfugl holder til i skovlysninger, langs skovstier og lignende, også ofte i parker og haver med Vedbend og Tørst, som er larvens værtsplanter.
Den kan være meget svær at komme ind på livet af, især de første eksemplarer om foråret har tendens til bare at fare rundt, gerne højt, og da den er årets tidligst flyvende blåfugl, er man aldrig i tvivl om arten.
Sommergenerationen er lidt lettere at fotografere, men der skulle alligevel skrives 2017 i kalenderen, før jeg fik lidt video og foto af den lille vildbasse. Det var mens den besøgte blomster af Brombær.
Skovblåfugl har 2 generationer om året, og larven lever, som før nævnt, på Tørst og Vedbend. Overvintrer som puppe.
Udbredelse i Danmark: Kilde: Fugle og Natur
Skovblåfuglen er glædeligvis en art, som er gået frem i de seneste 20-25 år. Den er fundet over hele landet og ganske almindelig.
Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Hvad kaldes Skovblåfugl i andre lande?

Holly Blue

Faulbaumbläuling

Tosteblåvinge




Vårblåvinge
Boomblauwtje
Najade
Deunde Oscuro


Modraszek wieszczek
Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:
"Udbredt i Danmark, men lokal. I Jylland mest i det østlige, på Fyn flere steder, men først siden 1938. På Lolland-Falster og Bornholm kun få steder, men på Sjælland almindeligere. Udbredelsen hænger nøje sammen med skovmosernes forekomst."
I Langers bog kaldes den for Moseblåfugl.




