top of page
Kamera Close Up
pamp2.jpg
pamp1.jpg
Kamera Close Up
Kamera Close Up

White Admiral

White Admiral

Okkergul Randøje - Coenonympha pamphilus                                       

MINE OPLEVELSER:
En af de mere uanselige sommerfugle, ja nogen vil måske ligefrem kalde den kedelig. Og joh, jeg må da tilstå, at det ikke er meget materiale, jeg har fået af den.... der er altid en anden og mere spændende art i nærheden.

Levevis:

Okkergul Randøje er ikke ligefrem kræsen, hvad biotoper angår. Den synes dog at foretrække de mere tørre steder, som overdrev, heder, skovstier, men også i moser og enge kan den træffes.
Den er rimelig territorial, og kommer der rivaler ind på territoriet, bliver de straks jaget bort. Man ser ofte deres kampe, hvor de hvirvler rundt i luften.
I lighed med dens lidt større slægtning, Moserandøje, sidder Okkergul Randøje altid med sammenklappede vinger, men af og til kan man være heldig at få et glimt af den okkergule overside, når den fouragerer på blomster. Den er nu ikke særlig vild med blomster, men ynder at sidde i græsset eller på den bare jord.
Larven lever på forskellige Græsser.  Fåresvingel skulle være dens yndlings foderplante. Overvintrer i larvestadiet.
Okkergul Randøje er en møgirriterende "fotomodel". Som nævnt ovenfor, vil den helst sidde og "gemme sig" i græsset eller direkte på jorden, og det jo ikke ligefrem sådanne steder, man får de bedste billeder. Den er tilmed temmelig sky, og svær at komme tæt nok på. Bedste muligheder har man, når den ind imellem "tager sig sammen" til at besøger blomster.

Udbredelse i Danmark:                                            Kilde: Fugle og Natur

Arten er udbredt og ofte meget almindelig. Hyppigheden er dog vekslende fra år til år, og måske en smule i tilbagegang. Det er jo desværre ikke en art, der tiltrækker sig den helt store opmærksomhed.

pamphilus.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Kalender pamphilus.gif

Hvad kaldes Okkergul Randøje i andre lande?

Small Heath

Kleines Wiesenvögelchen

Kamgräsfjäril

Engringvinge

Hooibeestje

Procris

Nispola

Panfilo

Strzępotek ruczajnik

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Overalt i Skandinavien"
 

Underside
pamp2.jpg
Kamera Close Up
Larven og dens foderplanter:
Larven og dens foderplanter:
bottom of page