top of page

Slåpetornstjertvinge

Engblåfugl - Cyaniris semiargus       

MINE OPLEVELSER:
Engblåfuglen var ganske almindelig, omend fåtallig, i mine forældres mose i '70-'80erne. Senere i'80erne mødte jeg den også i "Smørhullet" i Filsø. Det var Kim Pedersen fra Varde, som viste mig det såkaldte smørhul, som lå lige nedenfor P-plads og udsigtspunktet på nordsiden af Filsø. Også dér var den almindelig. Om "Smørhullet" stadig eksisterer ved jeg ikke. Måske et besøg værd i nær fremtid...

Levevis:

Engblåfuglen møder man på blomsterrige lokaliteter, som enge, moser, grøftekanter, overdrev og marker. Den kommer nemlig gerne til blomster.

Larven lever fortrinsvis på Rødkløver, men også andre kløverarter nævnes. Overvintring sker i larvestadiet.
Jeg filmede sommerfuglen tilbage i '92 i Filsø, og så vidt jeg husker, var den rimelig let at komme ind på livet af. Det var dengang, man kiggede i en sort/hvid søger og kameraet kørte på analoge bånd...

Udbredelse i Danmark:                                            Kilde: Fugle og Natur

Engblåfuglen er nok den blåfugleart, der er gået mest tilbage indenfor de seneste år. Findes endnu på ganske få lokaliteter rundt omkring i Jylland, flest i Nordjylland. Endvidere på Læsø og det nordlige Samsø, på Sjælland nu kun et par steder ved Isefjorden, samt et par lokaliteter på Bornholm. Kortet fortæller vist alt om, hvor hårdt det er gået ud over bestanden.

semiargus.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Kalender semiargus.gif

Hvad kaldes Engblåfugl i andre lande?

Mazarine Blue

Rotklee-Blaeuling

Ängsblåvinge

Engblåvinge

Klaverblauwtje

Demi-Argus

Falsa Limbada

Modraszek semiargus

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Over hele Jylland, ofte almindelig, udbredt på Bornholm, ikke sjælden på Sjælland, men kun få steder på Fyn og Lolland-Falster.

Underside
semi1.JPG
Larven og dens foderplanter:
Larven og dens foderplanter:
bottom of page