top of page
Januar

01. januar - Ansager
Som sædvanlig er det blevet tid til planlægning af årets ture. Årets absolutte højdepunkt er selvfølgelig ferieturen til Cochem i Rheinland-Pfalz, Tyskland, sammen med hele familien, men lad os lige tage det i kronologisk orden...
Jeg plejer jo gerne at starte ud med de første forårsmålere, og det skal jeg selvfølgelig også i år. Så er sæsonen ligesom i gang. Målet er endnu engang at få bedre foto's af bl.a.
Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia, Fjermåler, Phigalia pilosaria og ikke mindst den lidt sjældne Ege-Vintermåler, Apocheima hispidaria. Og det sker i februar-marts.
I marts vil jeg søge efter
Birke-Dagmåler, Archieras parthenias, i min "gamle" mose, Ellebæk Mose. Der er en del birketræer, så det kunne jo være....
Lidt senere flyver så også dens "fætter",
Poppel-Dagmåler, Boudinotiana notha, og der har jeg udset mig en lokalitet, der hedder Hvidding, som ligger i nærheden af Randers. I 2009 blev der registreret ca. 30 stk. af den der, så forhåbentlig er den stadig lige så talrig.
Så er vi efterhånden fremme i starten af maj, og så begynder det jo at pible frem. Larverne af
Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, skal filmes igen. Og så skal det endnu engang forsøges at få både forpupning og klækning filmet. Samtidig er det planen at flytte nogle larver til brakmarken i Assenbæk Plantage, hvor der findes egnede tjørnebuske.
I 2014 påviste jeg, at den sjældne
Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera, også fandtes på Haltrup Hede og Abild Hede. I år vil jeg eftersøge den på Lønborg Hede v/Tarm. Da jeg var på tur med Bo Skelmose, Keld Skytte og Kis Boel sidste år til netop dette sted, lagde jeg mærke til, at der var en del Mosebølle-buske, så mon ikke den findes der?...
I juni skal der så gøres et forsøg på at finde larven af den også. Der findes nemlig nærmest intet ordentligt foto af den.
OG SÅ SKAL VI JO TIL DET.... Den 1. juli går turen mod
Cochem i Tyskland, en tur på ca. 800 km. Målet er den fantastisk smukke og sjældne Apollo, Parnassius apollo. En sommerfugl, som er truet af udryddelse i hele Europa, og derfor strengt fredet. Det er et imponerende dyr med et vingefang på op mod 80mm. Jeg håber selvfølgelig på flotte video- og fotooptagelser.... Det bliver helt sikkert en kanontur....
Hjemkommet efter en forhåbentlig succesfuld ferietur, skal der bl.a. søges efter
Kommabredpande, Hesperia comma. Og det ser ud til at Groest Hede nord for Rørbæk Sø er et egnet sted. Den blev i hvert fald set i 50+ eksemplarer sidste år. Også Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae er set der i 100'vis, så den tager jeg da også gerne med i planerne.
Og så ville det også være lidt vildt... bare lidt vildt... at få lov at møde
Iris, Apatura iris og Ilia, Apatura ilia, i Pinseskoven, Amager. Det håber jeg at Lars Andersen vil være behjælpelig med.
I august er det nok en gang
Guldhale, Thecla betulae, der er målet. Jeg så den sidste år, men kun i vildt hurtig flugt.

Noget af en "indkøbsseddel", jeg har fået skruet sammen her, og så er der endda ikke det hele med... man kommer jo altid forbi nogle "gode tilbud".
Om jeg når det hele?...Tjah, det afhænger som sædvanlig af vejr og tid...

OG... så ER det jo også i år, at der udkommer 2 nye kameraer, som har en speciel interesse for mig: Det sker i løbet af foråret og de er begge fra Panasonic. Den ene er FZ2000 og den anden GH5'eren. Hvilken af dem jeg vælger, står endnu hen i det uvisse....

04. januar - Ansager
Så kom dagen, hvor Panasonic præsenterede deres absolutte flagskib indenfor kameraer, nemlig GH5'eren. Den vil dog først komme på markedet i slutningen af marts. Det gør så heller ikke noget, for jeg har sgu' itte 20.000 lige nu....
Men nu kender jeg så endelig dens specifikationer, og til min store glæde har den post focus funktionen, som jeg så gerne vil have, og som "konkurrenten" Panasonic FZ2000 har. Det ser så desværre ud til, at jeg må undvære Dolly Zoom funktionen, men det overlever jeg nok.

08. januar - Ansager
Så er beslutningen taget.... Panasonic LUMIX DMC-FZ2000 bliver mit nye kamera. GH5'eren bliver simpelthen for dyr. Jeg ender vel tæt på 25.000 inden jeg er færdig. Da der også skal en ny computer til, bliver det sgu' lige lovligt pebret. FZ2000'eren fås til omkring 9000, og mine 5 batterier passer dertil. Da der følger endnu et batteri og oplader med kameraet, ender jeg med at have 6 batterier og 3 opladere til rådighed, og det er jo ikke så ringe endda.

28. januar - Ansager
Så er vi snart nået igennem årets første måned, som lagde ud med et par dage med ret hård frost, og så ellers en lang periode med temperaturer omkring 4-8 grader døgnet rundt. Her sidst på måneden er det igen blevet koldere, et par nætter ned til -9,4.

Februar

01. februar - Ansager
Jeg kan lige så godt indrømme det.... de seneste dage har jeg været skrubforvirret, om jeg nu har valgt det rigtige kamera. FZ2000'eren har tilsyneladende problemer med skarpheden i den tunge ende af teleområdet, i hvert fald når det drejer sig om foto. Så nu har jeg faktisk fået kolde fødder... ikke mindst fordi Amazon.de reklamerer med forudbestilling af GH5'eren til lidt under 18.000.
Jeg er derfor kommet til en afgørelse... Jeg fylder jo 60 i april, og så falder der lidt pensionspenge af, og dermed en enestående mulighed for at få fingre i et absolut high-end kamera, som GH5'eren vel med rette kan siges at være.... og jeg vil sandsynligvis ærgre mig gul og grøn, hvis jeg ikke udnytter denne mulighed....
SÅ.... i dag har jeg bestilt Panasonic LUMIX DMC-GH5 hos Amazon...
SÅDAN!!!

13. februar - Ansager
Næsten halvvejs igennem februar, mærker man så småt forårets komme. Vi er heldigvis sluppet for de lave frostgrader, og det ser endda ud til, at der sidst på ugen kunne blive en lille chance for at komme ud og kigge efter de første Forårsmålere.
---

En officiel dato for udgivelsen af GH5'eren har jeg endnu ikke, men rygtet siger den 30. marts, og det vil jo bare være perfekt. Så kan jeg nå at lære den lidt at kende, inden foråret for alvor går løs.

_1110487-1.JPG

15. februar - Ansager
Jamen dog... så kom der sgu' lige 2 Halemejser, Aegithalos caudatus, forbi. Så endnu en ny art på matriklen.

18. februar - Nørholm Skov
Årets første "lyslokningstur" gik som sædvanlig til Nørholm... parkering på Stokkebrobrovej under de gamle egetræer og så ellers fuld lys på bilen.
Og jo, der fløj skam en hel del
Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia. Det var så også den eneste art denne aften.

_1110525.JPG

Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia

Marts

04. marts - Nørholm Skov
Endnu en lille tur til mit yndlingssted her i det tidlige forår. Det var dog meget småt med dyr, men 2 arter blev det til: Sortbåndet Frostmåler, Agriopis leucophaearia, og Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria.

DSCF3509-1.JPG
DSCF3506-1.JPG

Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria

11. marts - Ansager
Årets første dag med tocifrede varmegrader. 11,9 grader nåede den op på her.

16. marts - Haltrup Hede
I dag nåede temperaturen op på 13,9 grader, og er dermed årets foreløbig varmeste. Og på sådan en dag plejer den Hvidbrystede Jordbi, Andrena vaga, ofte at vise sig.... OG ja da, der var jo den første... kravlende langsom og sløv omkring. Den forsøgte dog at få luft under vingerne, men det var lissom om, at "motoren" ikke rigtig var varmet op. Senere mødte jeg et par stykker mere, for hvem det lykkedes at komme i luften.
Og så var det også i dag, at jeg mødte årets første dagsommerfugl, nemlig
Citronsommerfuglen, Gonepteryx rhamni, en han.

_1110683-1.JPG

Hvidbrystet Jordbi, Andrena vaga

18. marts - Ansager
Et sandt drama udspillede sig her til formiddag lige uden for mit køkkenvindue. En stor flok Gråspurve begyndte pludselig at larme helt vildt, og tumle rundt i hækken. Jeg troede først, at et par i flokken var kommet op at slås, for det så sådan ud, men lige pludselig svævede en skygge ind over. "Skyggen" satte sig lige ved foderbrættet, og viste sig at være en Spurvehøg, Accipiter nisus, som var på jagt..... Så derfor den store ståhej blandt gråspurvene.
Dermed kan jeg notere endnu en ny fugleart på matriklen.

31. marts - Assenbæk Plantage, Hessel
På årets sidste martsdag kravlede temperaturen helt op på 21,8 grader, og det skulle udnyttes. Først til Assenbæk Plantage, hvor jeg gik en tur hen med stien til brakmarken. Blommetræerne var så småt begyndt at springe ud, men meget insektliv var der ikke.
Men så... et eller andet bevægede sig inde imellem de blotlagte grene.... STOOOP... stod helt stille.... og der var den så... et lille
Egern, Sciurus vulgaris, med munden fuld af indsamlet redemateriale. På utrolig vis kom jeg tættere på et egern, end jeg nogensinde har været før, og jeg fik nogle rigtig gode billeder og video af den. En stor oplevelse...
Turen gik derefter videre til
Hessel for at se, om jeg kunne være heldig at finde den Blågrønne Fontænehat, en meget sjælden svamp, som jeg så sidste år. Svampen fandt jeg dog ikke. I stedet fandt jeg et, ikke helt almindeligt dyr, nemlig en Stor Slørvinge, Perlodes microcephala, som jeg også fik lidt video af.
Alt i alt så jeg 11
Citronsommerfugle, Gonepteryx rhamni, denne dag, på forskellige lokaliteter. 2 hunner og 9 hanner.

Stor Slørvinge, Perlodes microcephala

April

06. april - Ansager
Desværre holdt det fantastiske vejr ikke, så nu er vi tilbage i normalt, koldt og kedeligt aprilvejr.

MEN SKIDT SÅ MED DET, FOR.... i dag har jeg netop erfaret, at min GH5 skulle udkomme den 17. april... WOW!!!, sikke dog en fødselsdagsgave... og så er den oven i købet faldet næsten 700 kr. i pris.... NØJJJJ, HVOR JEG GLÆDER MIG...

09. april - Assenbæk Plantage

Så er blommetræerne for alvor sprunget ud, og det udnyttede et par Dagpåfugleøjer, Aglais io. Honningbierne nød også godt af årets første nektar.

_1110781-1.JPG
_1110818-1.JPG
_1110797.JPG
_1110813-1.JPG

Stien ned til brakmarken/lysningen i Assenbæk Plantage

Dagpåfugleøje, Aglais io

11. april - Ansager
Ny fugl på matriklen - Rødstjert, Phoenicurus phoenicurus - en han. Desværre nåede jeg ikke at få et foto af den.

18. april - Ansager
Så kom den mail, jeg har ventet på... "Din bestilling af Panasonic GH5 er på vej".... WOW, super start på min fødselsdag.

19. april - Ansager
I nat nåede vi ned på -4,4 grader. Ganske usædvanlig koldt for årstiden. TV2 siger, at de -6 grader, målt i Karup, er det koldeste i april måned siden 1997.

20. april - Ansager
SÅ KOM DEN, SÅ KOM DEN, SÅ KOM DEN... Panasonic LUMIX GH5... Kæææft, hvor jeg glæder mig til at komme i gang med sæsonen.
Ak ja, den kære sæson.... for helvede for et møgvejr... ikke engang muligt at komme ud og prøve kameraet af.

_1110832.JPG

21. april - Ansager
I regn, sne og slud...posten skal ud... og selvfølgelig måtte jeg osse afsted, selvom vejret gjorde det noget nær håbløst. Men lidt klogere blev jeg da: Det medfølgende 12-60mm objektiv kommer jeg nok ikke langt med, når det gælder makrofoto. Der skal simpelthen en større brændvidde til, så nu kigger jeg på et 45-200mm objektiv, alternativt 14-140mm. Jeg må vist en tur over til Bo Skelmose, så jeg kan blive lidt klogere.

Maj

14. maj - Ansager - Storemose
Tumult, tumult og atter tumult... besluttede for en uge siden, at sende GH5'eren retur... kunne ikke få det til at fungere med 45-175mm objektivet, så den er også røget retur.
Ak ja, så bestilte jeg FZ2000'eren i stedet... udmærket kamera til video, men til foto aldeles ubrugelig...

---
I det flotte forårsvejr gik turen til mosen for at kigge efter larverne af
Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi. Blæsten gjorde det, som sædvanlig, afsindigt svært at få noget ordentlig video af dem. Det blev også til 2 Spættet Bredpande, Pyrgus malvae, 2 Nældesommerfugl, Araschnia levana, som udkæmpede deres territoriale kampe, hvilket gjorde det svært også at få video af dem, og en enkelt Aurora, Anthocharis cardamines

140517.jpg
140517-3.jpg
140517-2.jpg

Spættet Bredpande, Pyrgus malvae

Nældesommerfugl, Araschnia levana

Aurora, Anthochais cardamines

17. maj - Ansager
Så er beslutningen taget... FZ2000'eren en stor skuffelse, hvad angår foto... den ryger retur!
Har virkelig fortrudt, at jeg sendte GH5'eren tilbage... skulle nok ha' givet den chancen med et andet objektiv... så derfor... genbestilling af GH5 og nyt objektiv. Denne gang 14-140mm'eren, som var min oprindelige plan... skulle ALDRIG ha' haft 45-175mm... passer ganske enkelt ikke til mit formål.
Det positive ved det hele er så, at jeg værdsætter min FZ300 endnu mere... ganske enkelt et fantastisk allround kamera, og et værdifuldt supplement til min kommende GH5'er. Den kan nemlig nå ud på de store zoom afstande, som ellers ville koste kassen, hvis jeg skulle have lignende muligheder med GH5.

18. maj - Ansager
Årets hidtil varmeste dag... 24,4 grader her i Ansager... så er foråret forhåbentlig for alvor kommet i gang...

19. maj - Lønborg Hede, Nørholm Hede
Turen til Lønborg Hede i dag blev lidt af en skuffelse. Havde jo håbet, at finde Melbærris-Daguglen der, men nixen... det lykkedes ikke. Det var så heller ikke et særligt stort område, jeg fik afsøgt, så den kan sagtens være der et eller andet sted. Men man skal jo ikke spilde tiden i det gode vejr, så jeg valgte i stedet at køre til Nørholm Hede. Undervejs skyede det dog mere og mere til, og forventningen om at finde uglen på Nørholm, var ikke stor..... MEN...måske var det lige nøjagtig sådan et skyet vejr med en lun brise, der skulle til, for det lykkedes mig faktisk at se hele 5 eksemplarer af Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera, og jeg fik endda nogle ganske gode billeder af den ene af dem, mens den svirrede rundt mellem Mosebølle blomsterne...
Midt i det hele sad der så også en moppedreng af en
Egespinder, Lasiocampa quercus, larve. Endvidere blev set Lyngmåler, Ematurga atamaria og Grøn Busksommerfugl, Callophrys rubi. På Lønborg Hede en Admiral, Vanessa atalanta.

19051.JPG
19053.jpg
19052.JPG

Melbærris-Dagugle, Coranarta cordigera

Egespinder, Lasiocampa quercus

23. maj - Storemose
Et af mine projekter i år var, at flytte nogle larver af Sortåret Hvidvinge fra Storemose til Assenbæk Plantage. Desværre er jeg nok kommet for sent, for jeg fandt ingen larver. Så må jeg jo bare prøve igen til næste år.

25. maj - Ansager
Det er Kristi Himmelfart, og jeg har fri hele weekenden. Vejret skulle blive strålende, og i morgen kommer min Panasonic GH5... IGEN...
Og jeg er bare så klar: 4 fuldt opladte batterier, min nye 14-140mm objektiv, et Nissin Flash som passer til kameraet og Raynox150 macro forsats.... så mangler jeg bare kameraet... glæder mig til i morgen. Det er nu sæsonen starter for alvor...

27052.jpg

27. maj - Pølmose, Krarup Lund
Så var det ud at få prøvet det nye kamera af. I Pølmose blev det til første obs af Nældesommerfugl, Araschnia levana. Ligeledes ny for lokaliteten er Stor Gedehams, Vespa crabro. Krarup Lund bød på årets første Blodcikade, Cercopis vulnerata.

27051.jpg
27053.JPG

Blodcikade, Cercopis vulnerata

Blåvinget Pragtvandnymfe, Calopteryx virgo

Guldsmede ved Pølmose

28. maj - Storemose
Yes... ny lokalitet for Blodcikade, Cercopis vulnerata. 2 stk. på unge Bævreasp...

30. maj - Ansager

Så er der bestilt en 100-300mm objektiv, som suplement til 14-140mm'eren, når jeg skal ud på lidt længere afstand.

Juni

04. juni - Ansager Plantage
På hjemmesiden "Ansager info" så jeg en lille video med Stor Flagspætte, Dendrocopos major, der fodrede sine unger. Jeg tog kontakt til ejeren af hjemmesiden, og fik oplyst, hvor det var video'en var optaget.
I dag ville jeg så se, om jeg kunne finde stedet. Det var nu let nok... ingen tvivl, når først man hører de voksnes advarsels-signal. Og så kom 100-300mm'eren straks på sin første opgave. Det blev til en fin lille video, og jeg er godt tilfreds med det nye objektiv.

2017-06-04_120045(1).jpg
2017-06-04_111349(1).jpg

Stor Flagspætte, Dendrocopos major

09. juni - Haltrup Hede, Storemose

Lige en lille rundtur for at se, om Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, er kommet på vingerne.
Eftersom jeg ikke har fundet larver i
Storemose i år, sandsynligvis fordi jeg var for sent på den, var det med nogen spænding jeg tog derud. Desværre blev resultatet, som jeg frygtede... ingen Sortåret Hvidvinge... underligt.... er det det dårlige vejr, eller er det bare mig, der ikke rammer rigtigt...

Et lille plaster på såret var det så at møde én af slagsen på Haltrup Hede.
 

P1004304-1.JPG

Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi

10. juni - Addit Hede

Sidste år var jeg på lokalitetten for at filme Brun Pletvinge, Melitaea athalia. Til trods for, at arten fløj talrigt, fandt jeg ikke nogen i parring, men det gjorde jeg i dag... jubiiii....

P1004331-1.JPG
2017-06-10_124310.jpg
P1004343-1.JPG
P1004309-1.JPG

Brun Pletvinge, Melitaea athalia

Addit Hede

Violetrandet Ildfugl, Lycaena hippothoe

18. juni - Storemose

Så blev der sgu' alligevel fundet æg af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, i mosen. Sommerfuglen er der altså endnu, selvom det ikke er lykkedes for mig at møde den i år.
Vejret er nu heller ikke noget at prale af. Rigtig sommervejr har vi endnu ikke haft...

24. juni - Ansager

BREAKING NEWS.....
Ferien til Rheinland-Pfalz er aflyst. Området blev ramt af en tidlig hedebølge, hvilket betød, at Apollo allerede begyndte at flyve i starten af juni. Min "kontaktperson" dernede mener, at de vil være temmelig affløjede, og jeg skal jo helst bruge friske eksemplarer til video'en. Ydermere ser vejret nu ikke særlig godt ud i lige netop den uge, hvor turen er planlagt.

Så fik familien frie tøjler til at vælge et andet sted for vores ferie, dog med det ene krav fra mig, at det skal være på Lolland/Falster...
Og det bliver så i et sommerhus i Marielyst på Falster. Nu er det så bare at håbe på, at det for alvor bliver sommervejr...

Juli

04. juli - Bøtø Plantage, Rødby Havns jernbaneterræn

Sikke da en start på ferien.... 3 dage med regn og blæst... men så i dag, på fjerdedagen af vores ferieophold i Marielyst Feriepark på Falster, blev det endelig tørvejr, så NU skulle der "rykkes"....
Ud til
Bøtø Plantage og kigge efter Spejlbredpande og Sort Ildfugl... men ankommet dér, skyer det til igen... FOR FANDEN DA...
Og ikke nok med det.... lokaliteten, hvor bredpanden fløj sidst jeg var her, er totalt ødelagt.... af Naturstyrelsen, for at det ikke skal være løgn.... SØRGELIGT....
Solen kom dog stille og roligt frem, så i stedet for at køre slukøret hjem til sommerhuset igen, valgte jeg at fortsætte til det nedlagte
jernbaneterræn ved Rødby Havn, i håb om at møde den Lille Humlebille, Trichius rosaceus.....
OG DÈT VAR SGU' ET GODT VALG !!!.... for dér sad den jo, den flotte bille, på en Hybenrose. Jeg fik en hel del gode skud af den. Som så ofte før drillede vinden dog, så jeg forsøgte at finde et sted med mere læ. Det var der i området under broen, der går over baneterræn'et, og her fandt jeg billen på tidselblomsterne....

Men jeg var ikke alene.... I det flotte blomsterflor sad der nemlig en ældre herre med kamera og en hvid bakke. Det var Finn Krone fra Næstved, som var på jagt efter den yderst sjældne Hjerteplettet Blomsterbuk, Stictoleptura cordigera. Den er KUN fundet her på det nedlagte baneterræn. Vi fandt den, men jeg fik ikke noget ordentlig video af den. Igen var det vinden, der var problemet...
En tur, der startede meget skuffende, men nok ender med at blive én af årets absolutte højdepunkter...

Skønt at møde dig Finn... håber vi snart ses igen...
 

P1004605-1.JPG
P1004651-1.JPG
P1004698-1.JPG
P1004649-1.JPG
P1004670.JPG

Lille Humlebille, Trichius rosaceus

Hjerteplettet Blomsterbuk, Stictoleptura cordigera

Krumbenet Ådselgraver, Nicrophorus vespillo

05. juli - Høvblege på Møn

Efter gårdsdagens succesfulde tur, gik turen i dag  til Høvblege, som ligger på Møn.
De fleste kommer nok til Møn for at opleve Møn's Klint, men jeg var på jagt efter 2 af Danmarks sjældneste sommerfugle, som KUN lever her:
Sortplettet Blåfugl, Maculinea arion og Timian-Køllesværmer, Zygaena purpuralis.

Og køllesværmere var der i 100'vis, så den var ikke så svær. Dog så mange af dem allerede temmelig slidte ud. Den Sortplettede Blåfugl derimod, voldte mig en del kvaler. Når solen kom frem bag én af de mange skyer, fløj den rundt som vanvittig. Så var det bare med at holde øje med, hvor den satte sig, når en sky kom i vejen. Det lykkedes da også et par gange, men jeg fik slet ikke det video materiale, jeg havde håbet på. Absolut én af de mest besværlige sommerfugle, jeg har haft med at gøre...

P1004714-1.JPG
P1004744-1.JPG
2017-07-05_131820.jpg
2017-07-05_145456.jpg
2017-07-05_123200-1.jpg

Sortplettet Blåfugl, Maculinea arion

Timiankøllesværmer, Zygaena purpuralis

2017-07-09_112003.jpg
P1004799.JPG

EngkøllesværmerZygaena trifolii 

09. juli - Storemose, Haltrup Hede

Netop hjemkommet fra en, vejrmæssigt, udfordrende ferie, aftalte jeg en lille tur med Jesper og hans canadiske hustru, som er på besøg i denne uge.
Vi startede med
Storemose, som bl.a. bød på en nyklækket Engkøllesværmer, Zygaena trifolii.
Haltrup Hede skete der ikke ret meget. Højdepunktet var Jespers fund af en pæn stor bille, som vi ikke umiddelbart kunne bestemme, men så er det jo godt vi har hjemmesiden "Fugle og natur", hvor den blev identificeret til at være en Væver, Lamia textor.

Væver, Lamia textor

12. juli - Ansager Plantage, Nørholm Hede

På brakmarken vrimler det, som sædvanlig, med larver af Blodplet, Tyria jacobaeae. Et smukt syn synes jeg, men ikke alle er lige begejstret for larvens foderplante, Engbrandbæger, Senecia jacobaea, som indeholder giftstoffer, der i større mængder kan være livsfarlige for bl.a. heste. Desværre florerer der en masse "fake news" om plantens farlighed. Hestene er nemlig kloge nok til at gå udenom planten, når den gror på deres græsningsarealer. Problemet opstår først, hvis de indtager planten i tørret form, altså i hø. Dér kan de nemlig ikke skille den farlige plante fra resten af høet.
Philip Hahn-Petersen har lavet en rigtig god og informativ video om planten, som forhåbentlig kan være med til, at åbne folks øjne for, hvad der er op og ned i rygterne. I video'en ses et par af mine klip med larverne....
Og sjovt nok løb jeg sgu' ind i Philip og kæresten på
Nørholm Hede i dag. Takket være dem, fik jeg lidt video med larven af Natpåfugleøje, Saturnia pavonia, som de havde fundet.

Her kan du se Philips video om Engbrandbæger

2017-07-12_110010.jpg
2017-07-12_134747.jpg

NatpåfugleøjeSaturnia pavonia 

BlodpletTyria jacobaeae 

14. juli - Hemmet

jeg bøvler stadig med de rigtige indstillinger på min GH5'er, så i dag besøgte jeg "proffen", Bo Skelmose for at få lidt nyt input. For en gangs skyld viste vejret sig fra den gode side, så det blev til en lille "fotosafari" i Bo's skønne "Vild med vilje" have...

Brændenælderne var fyldte med Admiral, Vanessa atalanta larver, og i Merianbuskene var der gang i Nældens Takvinge, Aglais urticae, Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia og  Engrandøje, Aphantopus hyperantus.
Og pludselig fik Bo øje på en lille sommerfugl, som viste sig at være en
Blåhale, Favonia quercus, og ny art for matriklen.

2017-07-14_123119.jpg
2017-07-14_121616.jpg

BlåhaleFavonia quercus

2017-07-14_122439.jpg

Nældens TakvingeAglais urticae

Storplettet PerlemorsommerfuglIssoria lathonia

EngkøllesværmerZygaena trifolii

15. juli - Storemose

Også i Storemose vrimler det med Blodplet, Tyria jacobaeae, larver. Og så er den lille fine Dukatsommerfugl, Lycaena virgaureae, kommet frem. En fantastisk flot skabning, som var sjælden i det område, jeg "afpatruljerede" i mine yngre år, men som nu flyver talrigt på mange af mine lokaliteter.
En enkelt parring blev det også til... det var
Engkøllesværmerne, Zygaena trifolii, der var i gang med at sikre næste års generation.

15073.jpg
15071.jpg
15074.jpg
15072.jpg

BlodpletTyria jacobaeae 

DukatsommerfuglLycaena virgaureae

19. juli - Nørholm Hede

En lille formation af tidsler langs Stokkebrovej, Nørholm Hede, bød på noget af en overraskelse. En lille sommerfugl, som jeg ikke har set siden mine "samlerdage", nemlig Det hvide W, Satyrium w-album. Et meget usædvanligt sted at finde arten, da den knytter sig til Elmetræet, som er larvens foderplante.... og der er sgu' ikke nogen elmetræer på heden i miles omkreds.... men dejligt gensyn med den lille fyr...

Og så blev der da osse lige sagt "goddag" til Kæmpefluen Harald, Tachina grossa, som jo også godt kan li' tidselblomsterne.
Lidt længere nede af vejen kravlede en doven Guldbasse sp. rundt, sandsynligvis
Kobberguldbasse, Protaetia cuprea, som er den almindeligste her i området.
 

19073.JPG
19074.jpg
19072.jpg
19071.jpg

Det hvide WSatyrium w-album

Kæmpefluen HaraldTachina grossa

KobberguldbasseProtaetia cuprea

August

02. august - Assenbæk Plantage

Så er der kommet gang i de 2 store takvinger, som om foråret invaderer os sydfra, nemlig Admiral, Vanessa atalanta og Tidselsommerfugl, Vanessa cardui. Årets nye, indfødte generation hygger sig på blomsterne af Engbrandbæger...

02081.jpg
02083.jpg
02082.jpg

TidselsommerfuglVanessa cardui

AdmiralVanessa atalanta

Og i Brombærkrattet har Skovblåfugl, Celastrina argiolus travlt med at nyde blomsternes nektar. En sommerfugl, som jeg indtil nu har jagtet uden held, men i dag lod den sig endelig forevige...

01083.jpg
01082.jpg
01081.jpg
01084.jpg

Skorpionflue sp.

SkovblåfuglCelastrina argiolus

 Dexiosoma caninum

10085.jpg
10082.jpg

11. august - Groest Hede, Gudenåens Udspring

Det var med store forventninger jeg kørte mod Groest Hede, for sidste år blev Kommabredpande, Hesperia comma meldt talrigt flyvende dér...
Men men men.... ankommet til stedet, bliver man mødt med et skilt, at det indhegnede område "regeres" af en tyr, og at det er på eget ansvar at gå derind...

Eftersom mine evner udi hurtigløb er blevet kraftig svækket på det seneste, så skulle jeg sgu' ikke nyde noget af, at "komme i audiens hos tyrekongen"...
Plan B måtte tages i brug, så jeg kørte videre til
Gudenåens Udspring, hvor jeg jo så bredpanden for første gang sidste år. I alt 3 eksemplarer blev det til. Dukatsommerfuglen, Lycaena virgaureae, fløj derimod rimelig talrigt.
 

10086.jpg
10083.jpg
10081.jpg
10084.jpg

KommabredpandeHesperia comma

DukatsommerfuglLycaena virgaureae

Fotodagbogen 2017
Vårflue2.jpg

23. august - Hessel

Den lille trekantede Lucernemark, tiltrækker som sædvanlig mange af de almindelige arter. I dag så jeg flg.:
Admiral, Vanessa atalanta - Dagpåfugleøje, Aglais io - Nældens Takvinge, Aglais urticae - Tidselsommerfugl, Vanessa cardui - Storplettet Perlemorsommerfugl, Issoria lathonia - Citronsommerfugl, Gonepteryx rhamni - Stor Kålsommerfugl, Pieris brassicae og Grønåret Kålsommerfugl, Pieris napi.

23083.jpg
23084.jpg
23081.jpg
23082.jpg

AdmiralVanessa atalanta

DagpåfugleøjeAglais io

CitronsommerfuglGonepteryx rhamni

TidselsommerfuglVanessa cardui

26. august - Stofsø v/Viborg

Forleden slog Kathrine Iversen nogle billeder op på Facebook med den flotte Hvepseeddderkop, Argiope bruennichi..... Dén MÅTTE jeg altså bare også se, så jeg skrev til Kathrine og fik oplyst lokaliteten Stofsø.

Og af sted det gik, sammen med Jesper Kristensen mod Viborg på en skøn sensommer morgen...
Og det varede da heller ikke længe, før jeg spottede den første edderkop, som var i gang med morgenmaden; en lille græshoppe, som skulle være "koppens" yndlingsspise...
Senere fandt jeg én, der var i gang med at forberede sit "fangstredskab". Jeg indfangede et stakkels Stankelben, for at få video af edderkoppens angreb. Første forsøg mislykkedes; Stankelbenet lirkede sig fri... men ved nummer to forsøg, sagde det "skraldebang"... et lynangreb blev sat ind fra edderkoppen, og jeg fik det hele på film... fedt...

26082.JPG
26081.JPG
26083.jpg
26084.jpg

HvepseedderkopArgiope bruennichi

Jesper in action

September

01. september - Storemose

En sidste tur til Storemose, hvor larverne af Sortåret Hvidvinge, Aporia crataegi, var i fuld gang med at forberede sig på den kommende vinter.

01094.jpg
01091.jpg
01093.jpg

Sortåret HvidvingeAporia crataegi

Hvidtjørn med larver i Storemose

02. september - Krarup Lund

Flere larver i dag, denne gang af Nældesommerfugl, Araschnia levana.... så blot ikke lige dér, hvor jeg havde ventet at finde dem... men glædeligt, at sommerfuglen har en fast bestand i skoven...

02092.jpg
02091.jpg
02093.jpg

NældesommerfuglAraschnia levana

09. september - Ansager Krat

Og vi fortsætter i larvernes tegn.... en flot lørdag morgen lokkede mig på en tur til "krattet". Så langt nåede jeg så slet ikke, for langs gaden "Åvænget" stoppede jeg op ved en klynge Gederams, Chamaenerium angustifolium, hvor jeg fik øje på et par larver af Dueurtsværmer, Deilephila elpenor.

Det vakte en del opsigt blandt de forbipasserende hundeluftere, og jeg benyttede jo straks lejligheden til at vise dem, hvad det var jeg havde i søgeren... og det er jo bare skønt at kunne formidle viden om naturen til folk, som ALDRIG ville ha' fået øje på larverne, hvis ikke jeg havde gjort dem opmærksom på det...

09092.jpg
09091.jpg
09093.jpg

DueurtsværmerDeilephila elpenor

Oktober

08. oktober - Pølmose

På en vidunderlig skøn efterårsdag gik turen til Pølmose. Og der var skam stadig lidt liv. Især Stor Hedelibel, Sympetrum striolatum var talrig og mange af dem i gang med sikring af næste generation. Sjovt hvor tillidsfuld disse guldsmede bliver, når vi når denne tid på året. Havde flere situationer, hvor de satte sig på min bøllehat, og tager man hatten af, sætter de sig ofte for at "indsamle" de salte mineraler på issen...

Og så gør Viben, Vanellus vanellus klar til at flyve sydpå. Jeg fik øje på en lille flok på omkring 20 individer, hvilket gav mig muligheden for at bruge min nyligt opdagede zoom funktion på 100-300mm'eren. Den kan nemlig nå langt længere ud, end jeg var klar over, endda i FullHD kvalitet...

08105.jpg
08102.jpg
08103.jpg
08101.jpg
08104.jpg

Stor HedelibelSympetrum striolatum

VibeVanellus vanellus

Pølmose

29. oktober - Ansager

Tid til STATUS OVER ÅRET 2017...

Rent vejrmæssigt har 2017 været en katastrofe... kølig, regnfuld, blæsende.... kun 13 såkaldte sommerdage blev det til på landsplan. I Vestjylland tror jeg sgu' ikke engang vi nåede 10, hvis vi ser på det lidt lokalt.

Og for andet år i træk lignede min sommerferie mere en efterårsferie. Den planlagte tur til Sydtyskland efter Apollo måtte aflyses, fordi de dernede havde et fantastisk forårsvejr, som rykkede sommerfuglens flyvetid frem med omkring en 2-3 uger. I stedet valgte vi Lolland/Falster, som også hang i en tynd tråd eftersom de 3 første feriedage regnede væk.

Heldigvis, heldigvis, heldigvis fulgte der så 2 dage med fint vejr, hvor jeg mødte den Lille Humlebille, Trichius rosaceus, Hjerteplettet Blomsterbuk, Stictoleptura cordigera, Timiankøllesværmer, Zygaena purpuralis og Sortplettet Blåfugl, Maculinea arion
Endnu et af årets højdepunkter var mødet med den fantastisk smukke
Hvepseedderkop, Argiope bruennichi...

Og hva' så i 2018?.... Well, først og fremmest må man sgu' håbe, at vejret bliver bedre.... og så spøger Apollo sommerfuglen jo stadigvæk. Overvejer at tage til Sverige igen til det sted, hvor vi holdt sommerferie i 2010 og så tage på ture derfra...

bottom of page