Dueurtsværmer - Deilephila elpenor                                            

Når man møder larven af Dueurtsværmeren kan man godt få lidt af et chok... i hvert fald, hvis man er en fugl... for på forkroppen har larven et par store øjelignende tegninger, som kan virke ganske skræmmende på en lille, sulten "dinosaur-ane"... og det er da også meningen med det hele. Lige så skræmmende larven måtte se ud, lige så forunderlig smuk er den voksne sommerfugl... ja, den ser nærmest helt eksotisk ud. Desværre er det sjældent man får lejlighed til at se sommerfuglen, på trods af, at den faktisk er ganske almindelig, men bruger man lysfælde, er den en sikker gæst, endda ofte i antal.

I mine unge dage indsamlede jeg gerne larverne, puttede dem i en flamingokasse med sand i bunden, og fodrede dem med friske Gederamsblade hver dag indtil de forpuppede sig. Så var det bare at vente til næste forår i maj, når de klækkede.
Den voksne sommerfugl har jeg med held lyslokket her i haven, og larverne har jeg fundet på Nørholm Hede, på en lille gruppe Gederams over for den "berømte" lucernemark i Hessel v/Hodde, og på et lille ruderat i Haldrup Plantage v/Ansager.
På sidstnævnte lokalitet måtte jeg hjælpe en larve, som blev angrebet af en meget aggressiv Skovmyre. Til trods for, at det lykkedes mig at få pillet myren i stumper og stykker, holdt den fast i larven med de stærke kindbakker og nægtede at gi' slip. Hvad der blev larvens endeligt, ved jeg ikke, men mon ikke den overlevede den hårdhændede medfart...

Dueurtsværmeren træffes gennem hele sommeren fra sidst i maj og til hen i august, larven fra midt juli til slut september. Overvintrer som puppe.

Larven er speciel ved at have to varianter, en brunlig og en grønlig. Den unge larve er grønlig. Som foderplanter angives Dueurt og Gederams.Jeg har indtil videre kun fundet larverne på Gederams.

elpenor.jpg
ufordel.aspx.jfif

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Dueurtsværmer er udbredt og almindelig i hele landet.

elpenor4_pe.jpg
elpenor8_pe.jpg
elpenor7_pe.jpg
elpenor3_pe.jpg
elpenor2_pe.jpg
elpenor5_pe.jpg
elpenor6_pe.jpg