
Blåhale - Favonia quercus
MINE OPLEVELSER:
Blåhalen hører til de såkaldte busksommerfugle, og er som sådan ikke én man ser så tit, da den som regel holder til i trækronerne. I mine unge dage var der dog et sted, hvor jeg nemt kunne få den at se. Et ungt egekrat langs en markvej, som førte ind til Nørholm Skov, var nemlig så tilpas lavt, at den ikke kunne gemme sig højere end et par meter. Desværre fældede godsejeren krattet. De 2-3 meter ekstra jord skulle jo inddrages i bedriften...
I nyere tid har jeg så mødt den et par gange i Assenbæk Plantage, og ved den gamle mølle i Nørholm... og sørme, om ikke den også er i Bo Skelmose's "Vild med vilje" have. Vi "opdagede" den en dag, hvor jeg var omme hos Bo for at få lidt styr på mit nye Panasonic GH5 kamera. Senere oplevede han så deres vilde territorialflugt og jagt på hunnerne omkring egetræernes kroner.
Levevis:
Blåhale holder til langs skovstier og skovlysninger, hvor der gror Eg. Jeg har også mødt på Nørholm Hede, hvor der gror en del Eg, og så ude på "Karl Tyndskids mark" hos Bo, som har et enkelt Egetræ. Med andre ord: Er par Egetræer i nærheden, og der er gode chancer for at finde sommerfuglen.
Flugten er hurtig og højt. Oppe omkring trækronerne udkæmpes de drabelige territorialkampe, hvor de hvirvler rundt og danner lange spiraler. Der kan godt samles en 10-12 stykker i sådan en spiral.
Af og til kommer Blåhalen dog også ned for at søge nektar og frugtsaft. Jeg har set den suge på hindbær. Brombærblomsterne er dog dens foretrukne føde.
Æggene lægges enkeltvis på bladknopperne af Eg, De overvintrer. Om foråret borer de nyklækkede larver sig ind i knoppen.
Sommerfuglen lader sig nogenlunde let fotografere, når den kommer til Brombærblomsterne, men den åbner ikke gerne vingerne. Der skal man lige være heldig, at den tager sig en pause på et lavtsiddende blad, for at sole sig.
Udbredelse i Danmark: Kilde: Fugle og Natur
Blåhalen er udbredt og ganske almindelig i det meste af landet, dog lidt mere spredte fund i det vestlige Jylland og nord for Limfjorden, samt på "Sydhavsøerne".
Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Hvad kaldes Blåhale i andre lande?

Purple Hairstreak

Blauer Eichen-Zipfelfalter

Eksnabbvinge






Eikestjertvinge
Eikenpage
Thécla du Chêne
Nazarena
Tecla della quercia
Pazik dębowiec
Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:
"Fundet i egeskove over Hele Danmark, sikkert almindeligere og talrigere, end antallet af dyr i samlingerne antyder."
Hr. Langer beretter om en noget lusket måde, at fange dyrene på: "Den sikreste måde at fange den på, er at kravle op i toppen af en omsværmet Eg, udstyret med et langskaftet net"....Okay?!




