top of page

Grøn Kølleguldsmed - Ophiogomphus cecilia                                        

MINE OPLEVELSER:

På en meget varm julidag tog jeg turen ned til engområdet ved Varde Å via stien, der går ind over Nørholm Hede. Jeg havde ventet at finde en hel del sommerfugle sådan en lun formiddag, men underligt nok var der nærmest ingen dyr på vingerne. Pænt skuffet over situationen, vendte jeg næsen hjemad igen langs stien.... men så landede der sgu' lige pludselig en fantastisk flot grøn guldsmed i en egebusk tæt på mig... nå ja, kan det ikke blive til nogle sommerfuglefotos, så kan jeg da også fint nøjes med denne fotogene guldsmed... fik taget et par billeder, og hev da også lige videokameraet frem og fik et par klip...
Hvad der så skete, da jeg havde lagt et par billeder op på Fugle & Natur til identifikation, kom sgu' godt nok bag på mig.... sikke da et røre, der blev...  det viste sig, at jeg havde fotograferet noget af en sjældenhed.
Bo Skelmose kontaktede mig og spurgte om jeg var villig til at stille op til en lille TV optagelse næste dag til TV Syd?.... Øøøh Ja..Joh.. hvorfor ik'...  tjaah, så røg "farmand" sgu' i "fjerneren"...LOL.

Der skulle gå 6 år (2018) inden jeg igen fik fornøjelsen af at møde "den grønne"... det var langs en skovsti i Varde Søndre Plantage, et område kaldet "Barbaras Hule". Her fløj den sammen med en anden sjældenhed, Kongeguldsmeden.

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Efterhånden fundet mange steder i det midtjyske langs de større vandløb, Skjern Å, Karup Å, Storå, og Gudenåen. I de senere år også langs Varde Å og Grindsted Å.
Grøn Kølleguldsmed er dog stadig at betragte som sjælden og lokal.

ceciliakort.jpg
ufordel.aspx.jfif
cecilia2_pe.jpg
cecilia1_pe.jpg
cecilia3_pe.jpg
cecilia4-1-1_pe.jpg
bottom of page