
Sort Ildfugl - Lycaena tityrus
MINE OPLEVELSER:
På min tur til Lolland/Falster i maj 2015, mødte jeg for første gang denne smukke sommerfugl i Danmark. Det var på Bøtø diget, hvor der fløj et par eksemplarer.
Sommerfuglen mødte jeg også på vores ferie i Sydfrankrig i 2014.
Levevis:
Sort Ildfugls sidste levested i Danmark er på Bøtø diget, en tør, sandet, men blomsterrig strækning langs Falsters østkyst. Den siges at foretrække tørre, sandede overdrev, så det passer jo meget fint.
Sommerfuglen har to generationer årligt.
Larven lever på Almindelig Syre og Rødknæ. Den overvintrer som larve.
Mine fotografiske oplevelser med arten siger mig, at den er forholdsvis let at fotografere.
Udbredelse i Danmark: Kilde: Fugle og Natur.
Sommerfuglen træffes nu vistnok kun på Falster, og endda i antal. Der findes en række enkeltfund fra rundt om i hele landet, måske slæbt med blæsten. Interessant er det dog, at der blev set 6 eksemplarer ved Struer i 1991. Gad vide om det var et tilfælde eller om der "hemmeligholdes" en ukendt population der?
Svanninge Bakker på Fyn var ellers det sikreste sted at finde sommerfuglen førhen, men derfra uddøde den i 1987 på grund af overgræsning.
Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Hvad kaldes Sort Ildfugl i andre lande?

Sooty Copper

Brauner Feuerfalter

Dansk Guldvinge


Bruine vuurvlinder

Cuivré fuligineux

Manto oscuro

Titiro

Czerwończyk uroczek
Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:
"Kun fundet i Danmark, og kun få steder. I Jylland er den ikke konstateret, skønt den findes i nærheden af Flensborg. På Fyn er der adskillige findesteder bl.a. Svanninge bakker, hvor den er talrig, og i Midtsjælland forekommer den omkring Sorø, f.eks. i Bromme Plantage, og i Allindelille nord for Ringsted. Der er enkelte findesteder på Lolland-Falster: Sandager og Lyttesholm, og enkelte på Bornholm: Sandflugtskoven og Almindingen."
Når Langer siger "kun fundet i Danmark", mener han selvfølgelig, at Danmark er det eneste sted i Skandinavien. Han nævner for øvrigt Skræppearter som foderplante.





