

Okkergul Pletvinge - Melitaea cinxia
MINE OPLEVELSER:
Okkergul Pletvinge oplever jeg som værende meget svingende i hyppighed. I min samlertid var den ret almindelig i mine forældres mose, Ellebæk Mose. Der er den forsvundet fra, vel pga tilgroning.
I 2014 havde den et godt flyveår, hvor jeg så den på de fleste af mine lokaliteter, men 2018 var endnu vildere. I den ekstremt varme sæson, dukkede den op overalt. I maj besøgte jeg således en ny lokalitet, Utoft Sande, syd for Grindsted. Her optrådte den meget talrig, og jeg fik mit første videoklip med et par i parring. Senere på året fandt jeg så rigtig mange spind, fyldt med små larver
,
Levevis:
Okkergul Pletvinge kan godt lide tørre, sandede lokaliteter, som heder og overdrev, men jeg har også truffet den i mere fugtige, blomsterrige områder, som enge og moser. Den træffes ofte langs stierne på lokaliteterne.
I sensommeren lever larverne selskabeligt på Lancetbladet Vejbred, i et stort spind. Heri overvintrer de også. Om foråret holder de stadig sammen i de tidligste stadier, men efterhånden som "køleskabet" tømmes, søger de væk i jagten efter friske vejbredblade, og lever enkeltvis.
Sommerfuglen har én generation årligt.
Den er som regel ret let at fotografere, da den gerne kommer til blomster. man ser den dog også ofte siddende på den bare jord, hvor den nyder solens opvarmende stråler.
Udbredelse i Danmark: Kilde: Fugle og Natur.
Udbredt og til tider ganske almindelig i det meste af Jylland, med undtagelse af det sydligste Sønderjylland. Spredte forekomster på Fyn og Lolland. På Sjælland blev den tidligere fundet over hele øen, men nu ses den kun langs nord- og vestkysten.
Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Hvad kaldes Okkergul Pletvinge i andre lande?

Glanville Fritíllary

Wegerich-Scheckenfalter

Ängsnätfjäril

Prikkrutevinge

Veldparelmoervlinder

Mélitée du Plantain

Doncella punteada

Cinzia

Przeplatka cinksia
Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:
"Denne art er den mest udbredte og talrigeste af Danmarks pletvinger, fundet i alle landsdele, men langtfra lige hyppig overalt; den må kaldes vidt udbredt, men ikke helt almindelig"




