top of page

Levevis:

Moseperlemorsommerfuglen træffes udelukkende i højmoser og hængedyndsmoser og flyver gerne der, hvor det hele gynger allermest under dine fødder. Den træffes dog også på blomsterne i området omkring lokaliteten.

Larven lever på Tranebær og overvintrer i dette stadie. 

Qua ovenstående hører sommerfuglen til én af de sværeste at fotografere. Man skal i hvert fald ha' de lange støvler på.

Kamera Close Up

Sørgekåbe - Vanessa antiopa                                                        

MINE OPLEVELSER:
Den 31. august 1976 fangede to 9-årige knægte en Sørgekåbe i Tistrup. De vidste godt, at jeg samlede sommerfugle, så de troppede op med det sprit-bedøvede, noget affløjede eksemplar. Jeg fik den behørigt "bisat" med noget salmiakspiritus og spændt ud.
Siden har jeg intet set til denne smukke sommerfugl. Men den 24. august i 2013 fik jeg så et opkald fra min gode ven Jesper i Hodde, som havde set (og fotograferet) den ved Assenbæk Mølle. Uheldigvis var jeg taget til Skallingen for at jagte Vejrandøje denne dag, så "fuglen var fløjet", da jeg nåede frem til Jesper.
I 2021 havde Sørgekåben et rigtigt godt flyveår og blev set mange steder i landet. Desværre havde jeg ikke heldet med mig.

Levevis:

Sørgekåbens foretrukne lokaliteter er sandede klitplantager med bevoksning af Birk, som larven lever på. Den er dog en rigtig god flyver og kan derfor træffes overalt, men det er absolut et sjældent syn, så nyd øjeblikket, hvis du skulle være så heldig.
Sommerfuglen overvintrer som voksen i brændestabler, og i sprækker og huller i gamle træer. Larven lever, som nævnt på Birk, hvis saft den voksne sommerfugl ynder at suge på. Larven er dog også fundet på Pil og Elm.
I lighed med dens "fætter" Admiralen, søger den gerne til nedfaldsfrugt.
Flugten er kraftfuld og hurtig. Den har 2 generationer.
Mit manglende kendskab til sommerfuglen gør, at jeg ikke ved noget om, hvor nem/svær den er at fotografere, men jeg forestiller mig, at den er rimelig svær at få ram på.

Udbredelse i Danmark:                                            Kilde: Fugle og Natur

Sørgekåben er noget af en vandrer, så den er mødt over det meste af landet, bedste chancer har man dog for at se den i den østlige del, og bedste "fangstgaranti" har man man på Læsø, Pinseskoven på Amager, samt på Bornholm. Den overvintrer som voksen.

sørgekåbe.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Kalender antiopa.png

Hvad kaldes Sørgekåbe i andre lande?

Camberwell Beauty

Trauermantel

Sorgmantel

Sørgekåpe

Rouwmantel

Morio

Antiopa

Antiopa

Rusałka żałobnik

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Almindelig udbredt, undertiden ret talrig på mager jord med birkebevoksning"
Ak ja... det var dengang...

Kamera Close Up
antiopa.JPG
Underside
antiopa.JPG
Kamera Close Up
Kamera Close Up
Kamera Close Up
Larven og dens foderplanter:
Larven og dens foderplanter:
bottom of page