top of page

Måneplet - Phalera bucephala                                      

MINE OPLEVELSER:

Måneplet er en mester i forklædning. Når den f.eks. sidder på en birkegren, ligner den fuldstændig en afbrækket grenstump. Den voksne sommerfugl kommer meget gerne til lys, og der kan være mange af dem på sådan en lyslokningsaften. De er meget rolige, og sætter sig bare med sammenklappede vinger på lagenet eller muren. Måneplet flyver fra midten af maj til hen i august.
Larverne lever selskabeligt på forskellige løvtræer. Hos mig synes de at foretrække Birk, men i 2020 mødte jeg dem så også på Eg; det var i Pølmose. De kan optræde i så store mængder, at de helt kan afrippe mindre træer for blade. Træet kommer sig dog igen.

Man møder ofte larverne kravlende rundt om efteråret på jagt efter et sted at forpuppe sig. De ses overraskende ofte på fliser, terasser og kravlende på murværk, vel fordi de ofte lever på havens træer.

 

NB: En sjov lille detalje, jeg har lagt mærke til, er temperaments-forskellen på Måneplets larver og larverne af Karminspinderen (Blodplet), som jo også lever selskabeligt: Månepletlarverne æder i al selskabelighed og uden konflikter, mens der hos Karminspinderlarverne hersker ren anarki. De små "hissigpopper" ryger hurtig i konflikt, hvis andre kommer for tæt på deres "spisekammer"...
 

bucephala.jpg
bucephala.png

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Måneplet er udbredt og almindelig i hele landet.

måneplet3_pe.jpg
måneplet5_pe.jpg
måneplet4_pe.jpg
måneplet2_pe.jpg
bottom of page