top of page
Søg
  • Forfatters billedeHugo Lindhard Nissen

Naturoplevelser Marts 2018

Opdateret: 24. mar. 2018

03. marts - Ansager

Den Sibiriske kulde har for alvor sat sig fast, og det ser ud til, at vi skal have mindst én uge mere med temperaturer under frysepunktet døgnet rundt.

Panasonic 7-14mm objektivet er nu bestilt og forventes leveret i midten af måneden. Dermed er mit udstyr komplet, og jeg er klar til en spændende ny sæson...


09. marts - Ansager

Pyyyhramider... ser ud til vi slap med skrækken. De hårde frostgrader varede heldigvis kun kort, så nu er vi tilbage til temperaturer lidt over frysepunktet om dagen, og nat omkring frysepunktet.

Det er stadig lidt for koldt for forårsdyrene, men kommer vi op på en 5-10 grader om dagen, så begynder der nok at ske noget. Der kunne godt være en chance i den kommende uge...

16. marts - Ansager

Så kom den endelig.... mit længe ventede 7-14mm objektiv, så nu er udstyret komplet og klar til en ny og spændende sæson.

Og her er så hele "familien"...

Fra venstre det nye 7-14mm objektiv, som med sin supervidvinkel er velegnet til landskaber, men også til spektakulære "close ups" af blomster og insekter.

Næste i rækken er 14-140mm'eren, et allround objektiv. Det er den jeg bruger, når jeg skal rigtig tæt på, og det kommer jeg ved at montere 4x macro forsatslinsen (den til højre).

Det lange objektiv ved siden af kamerahuset er 100-300mm'eren. Et super objektiv, når det gælder de mere sky insekter, for her kan jeg nemlig holde god afstand. Ofte er det nødvendig at kunne komme lidt tættere på dyrene og få dem til at fylde mere i billedet. Det bruger jeg mellemringene (til højre for kamerahuset) til. De kommer i 3 størrelser: 10mm, 16mm og 21mm, og kan bruges enkeltvis eller kombineres, som det nu bedst passer. Objektivet er selvfølgelig også velegnet til teleoptagelser af f.eks. fuglene. Jeg er især imponeret af dens rækkevidde, når man bruger kameraets "Extension tele" funktion og indstiller videoformatet til FullHD. Så kommer man virkelig tæt på, stadig i en fremragende kvalitet.

Til slut kameraet, som er et Panasonic LUMIX GH5, et kamera som efter min mening, ikke fåes meget bedre til det, som jeg skal bruge det til. Sprængfyldt med lækre funktioner, ja jeg mangler stadig at få mange af dem afprøvet. Vil man vide mere om alle funktionerne, findes der mange gode tests og video'er på YouTube.

Som B-kamera har jeg Panasonic LUMIX FZ300, som er et såkaldt Bridge kamera. Et fremragende kamera til prisen, den koster blot 1/3 af GH5 kamerahuset.

Dens største fordele i.f.t. GH5 er dens ringe vægt, og det faste objektiv, som rækker fra 25mm til 600mm (=26x zoom). Og så har den markedets hurtigste lukker, lynhurtig på aftrækkeren. Også FZ300 kan optage i 4K, dog kun med 25 billeder i sekundet.20. marts - Ansager

I starten af sidste uge fik man lige lov til at føle fornemmelsen af forår. 10,9° her i Ansager. Men ak, det varede kun kort. Vinteren brød tilbage, og weekenden blev én af de koldeste, jeg har oplevet. Fredag og lørdag med minusgrader på omkring 5, men en uhyggelig stærk vind fik det til at føle som 15-20 grader minus. Nu ser det dog ud til, at nattefrosten er overstået for denne gang, og solens stråler begynder efterhånden at gøre deres virkning. Således har Morten DD set den første Nældens Takvinge.... det lysner forude...

23. marts - Nørholm Skov Endelig blev det vejr til det årlige besøg på Stokkebrovej v/Nørholm, og endelig også årets første sommerfugl, nemlig Grågul Frostmåler, Agriopis marginaria, som der fløj en 10-15 stykker af. Jeg havde jo håbet på Ege-Vintermåleren, men den lange vinter taget i betragtning, er det måske endda lidt for tidligt.

Se flere fotos i "Dagbog 2018"


Jeg må hellere lige fortælle, hvordan det foregår, når jeg går på jagt efter forårets første natsommerfugle. Jeg bruger ganske enkelt bilen i jagten. Jeg finder et godt sted, som f.eks. ovennævnte Stokkebrovej. Det er vejen, som fører ind på heden, men inden da kommer man igennem en lille lund, hovedsageligt bestående af ege- og bøgetræer. Det er lige før man drejer ned til den gamle vandmølle, et af Nørholm områdets seværdigheder.

Og lige der, under de nøgne egegrene, standser jeg bilen og lader den stå med fjernlys. Det tiltrækker natsommerfuglene, som jeg så kan indfange med mit net..... og ro på nu... de bliver IKKE bedøvet og sat på nål. Men fanget bliver de, i mine plasticbægre (sådan nogen, som man bruger til honning). Derhjemme bliver de sat et koldt sted, gerne i udestuen, og næste morgen er det så tid til fotografering. Vi har et gammelt birketræ i haven, og det er gerne den, jeg bruger som "kulisse". Det skal jo helst se så naturlig ud som mulig. Efter fotosession bliver de naturligvis sat fri.

Det kan være en temmelig vanskelig opgave, for ikke alle arter gider "lege med", så det kræver lidt held en gang imellem, at få et godt foto.

14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

03. februar - Ansager Hvor er Dompap'en dog en fascinerende flot fugl, især hannen med dens rosarøde brystfjer. I dag satte jeg "ny rekord" i antal... hele 4 hanner og 2 hunner indtog mit foderbræt på

bottom of page