top of page

Smalrandet Humlebisværmer - Hemaris tityus                                            

MINE OPLEVELSER:

Året 2021 skulle vise sig at blive et helt vildt år, takket være denne dagflyvende natsommerfugl i familien Aftensværmere...
Derom senere. Først vil jeg fortælle om mit første møde med arten. Det var tilbage i 1970'erne, hvor jeg fangede både den og dens artsfælle, den Bredrandede Humlebisværmer i min mors have, hvor de begge søgte til de blomstrende Lupiner.
Så skulle der gå omkring 40 år inden jeg igen mødte dyret. Det gjorde jeg på turen til Tranum Klit i 2016, hvor hovedattraktionen var den sjældne Hedepletvinge, som fløj der i 100'vis. Fokus blev dog hurtigt rettet mod humlebisværmeren. Desværre fik jeg kun et par halvdårlige ID-billeder som dokumentation.
Men så, i 2019, startede eventyret... første observation af Smalrandet Humlebisværmer i Utoft Sande, den fine lokalitet sydvest for Grindsted... og igen i 2020, denne gang hele 2 eksemplarer.... desværre begge gange uden at få hverken foto eller video af dyret.
Og det skyldes helt sikkert, at jeg altid bruger stativ til mine optagelser.... Dét blev der så ændret på i år, 2021. Jeg forsøgte mig med en ny metode, nemlig håndholdt video i slowmotion. 
Og jeg skal da lige hilse og sige, at det gav resultat.... for første gang lykkedes det mig at filme den lille hurtige sværmer under dens blomsterbesøg og under æglægningen... en helt fantastisk oplevelse...
Ikke nok med det... nu vidste jeg jo, hvor den havde lagt sine æg, så et par måneder senere gik jagten ind på, at finde larven.... æggene blev i mellemtiden også eftersøgt, men uden resultat. Larven derimod lykkedes det også at finde... dog først i anden forsøg, da den første larve jeg fandt, viste sig at være en ung udgave af Snerresværmeren.
Men den 23. juli lykkedes det så.... jeg fik nogle fantastiske optagelser af larven. Så vidt jeg har kunnet finde frem til, er det første gang at denne larve er filmet, i hvert fald i 4K-kvalitet. 
Smalrandet Humlebisværmer er én af vore truede arter og derfor vil jeg gøre, hvad jeg kan for at lokaliteten i Utoft bevares. På lokaliteten besøger den voksne forskellige forårsblomster og larven fandt jeg på Blåhat. Den lever dog også ofte på Djævelsbid.
Den voksne kan minde ret så meget om en humlebi (deraf også navnet), men hvor humlebierne kommer larmende som en mindre motorcykel, så flyver humlebisværmerne ganske lydløst.

tityus map.jpg
tityus map2.png

Udbredelse i Danmark:                     Kilde: Fugle og Natur
Smalrandet Humlebisværmer er i nyere tid kun kendt fra Jylland, især i sandede egne. Et fund fra 1915 på Sjælland, tyder på, at den også har været at finde dér, hvis man skal tro på observationen.
Sommerfuglen er listet som NT (næsten truet).

smalrandet humlebisværmer_pe.jpg
tityus2_pe.jpg
tityus3_pe.jpg
tityus1_pe.jpg
bottom of page