Cuivré commun

Det hvide W - Satyrium w-album                                                    

MINE OPLEVELSER:
Det hvide W er ikke ligefrem en sommerfugl, man falder over hver dag. I mine unge dage, så jeg den vel højest en 5-6 gange, og først for nylig havde jeg den glæde, at se den igen. Det var i 2017, og på et helt uventet sted, nemlig midt ude på Nørholm Hede langs Stokkebrovej, hvor den lige pludselig sad på en gruppe tidsler i vejsiden. Højst besynderligt, da den normalt ikke bevæger sig langt væk fra Elm, som larven lever på, og elmetræer har jeg endnu ikke set på heden.

Levevis:

Det hvide W er afhængig af Elm. Den "fødes" dér, den æder dér, og den opholder sig for det meste dér som voksen.  Den holder til højt oppe i Elm'ens kroner, hvor den ynder at suge honningdug. Af og til bevæger den sig så ned i vores øjenhøjde, for at suge nektar på blomster, især tidsler kan den godt lide. Flugten er kraftig og hurtig, og meget svær at følge i flugten. Sommerfuglen, der er brunlig på oversiden, sidder altid med sammenklappede vinger.
I lighed med "fætter" Blåhale, lægges ægget ved bladknopperne, som larven borer sig ind i ved klækningen om foråret.
Fotomæssigt har jeg ikke den store erfaring med den. Jeg har jo kun mødt den en enkelt gang. Men den var egentlig ikke så svær, så længe jeg bare holdt behørig afstand.... og det er heldigvis muligt med en 100-300mm objektiv og et par mellemringe...

Udbredelse i Danmark:                                                          Kilde: Fugle og Natur.

Danmark er artens nordvestgrænse, så almindeligst, hvis man da bruge det udtryk, er den i den østlige del af landet, men den er dog efterhånden meldt fra mange steder i Vest- og Nordjylland, hvor den er meget lokal og afhængig af, at der gror Elm i området. Den synes altså at klare sig godt, på trods af Elmesygen, som igennem flere år har ført til mange elmetræers død.

w-album.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Hvad kaldes Det hvide W i andre lande?

White-letter Hairstreak

Ulmen-Zipfelfalter

Almsnabbvinge

Almestjertvinge

Iepenpage

Thécla de l'Orme

W-blanca

Tecla w-bianco

Ogończyk wiązowiec

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Fundet mange steder på Øerne og i Østjylland"

Hva' faan?...hva' med Vestjylland?.... jeg fandt den i '69 Hr. Langer...
Jeg må næsten lige citere endnu en "strofe" fra bogen. Husk nu, at dengang var det kutyme at indsamle dyrene.
Langer skriver: "Den er temmelig svær at fange, og basker sig hurtigt i stykker i nettet. Det er tilrådeligt straks man har den i nettet, at give den et let tryk med fingrene om forkroppen; derved lammes den, så den ikke beskadiger vingerne".... Ja, det var barske tider dengang...

w sq.jpg
w1.JPG
w 3.4.jpg

Jeg har ingen billeder endnu...

Larven og dens foderplanter:
w sq.jpg