top of page
Kamera Close Up

Cuivré commun

Larven og dens foderplanter:

Det hvide W - Satyrium w-album                                                    

MINE OPLEVELSER:
Det hvide W er ikke ligefrem en sommerfugl, man falder over hver dag. I mine unge dage, så jeg den vel højest en 5-6 gange, og først for nylig havde jeg den glæde, at se den igen. Det var i 2017, og på et helt uventet sted, nemlig midt ude på Nørholm Hede langs Stokkebrovej, hvor den lige pludselig sad på en gruppe tidsler i vejsiden. Højst besynderligt, da den normalt ikke bevæger sig langt væk fra Elm, som larven lever på, og elmetræer har jeg endnu ikke set på heden.
I 2019 fik jeg så endelig lejligheden til at filme dyret. Det var Tina Toft Bergstrøm, som gav mig et tip om, at hun havde den i baghaven, endda en hel flok af dem... Så af sted det gik til lidt syd for Årre i Vestjylland.
Og ganske rigtigt... der var en 5-6 stykker, som tjekkede en gruppe tidsler for nektar, og ganske passende stod der et par Elmetræer i baggrunden, som larven lever på.

Levevis:

Det hvide W er afhængig af Elm. Den "fødes" dér, den æder dér, og den opholder sig for det meste dér som voksen.  Den holder til højt oppe i træets kroner, hvor den ynder at suge honningdug. Af og til bevæger den sig så ned i vores øjenhøjde, for at suge nektar på blomster, især tidsler kan den godt lide. Flugten er kraftig og hurtig, og meget svær at følge i flugten. Sommerfuglen, der er brunlig på oversiden, sidder altid med sammenklappede vinger.
I lighed med "fætter" Blåhale, lægges ægget ved bladknopperne, som larven borer sig ind i ved klækningen om foråret.
Fotomæssigt har jeg altid ment, den var temmelig svær at få ram på, men på tidslerne ved Tina, var den egentlig ikke svær, bortset fra at det er ganske ubehageligt at skulle trænge igennem mandshøje tidsler fior at få et godt billede.

Udbredelse i Danmark:                                                          Kilde: Fugle og Natur.

Danmark er artens nordvestgrænse, så almindeligst, hvis man da bruge det udtryk, er den i den østlige del af landet, men den er dog efterhånden meldt fra mange steder i Vest- og Nordjylland, hvor den er meget lokal og afhængig af, at der gror Elm i området. Den synes altså at klare sig godt, på trods af Elmesygen, som igennem flere år har ført til mange elmetræers død.

w.jpg

Hvornår kan man finde larven og den voksne sommerfugl?

Kalender walbum.gif

Hvad kaldes Det hvide W i andre lande?

White-letter Hairstreak

Ulmen-Zipfelfalter

Almsnabbvinge

Almestjertvinge

Iepenpage

Thécla de l'Orme

W-blanca

Tecla w-bianco

Ogończyk wiązowiec

Og det skrev Torben W. Langer i sin bog om
Skandinaviens Dagsommerfugle i 1970:

"Fundet mange steder på Øerne og i Østjylland"

Hva' faan?...hva' med Vestjylland?.... jeg fandt den i '69 Hr. Langer...
Jeg må næsten lige citere endnu en "strofe" fra bogen. Husk nu, at dengang var det kutyme at indsamle dyrene.
Langer skriver: "Den er temmelig svær at fange, og basker sig hurtigt i stykker i nettet. Det er tilrådeligt straks man har den i nettet, at give den et let tryk med fingrene om forkroppen; derved lammes den, så den ikke beskadiger vingerne".... Ja, det var barske tider dengang...

w sq.jpg
Underside
w 3.jpg
w 2.jpg
w sq.jpg
w 1.jpg
w 3.4.jpg
bottom of page