top of page

Træbukke - Cerambycidae                                          

MINE OPLEVELSER:

Træbukke hører til under Biller, Coeloptera og er repræsenteret med 112 arter i Danmark (kilde: Allearter.dk). De varierer meget i størrelse. Underfamilien Blomsterbukke, Lepturinae, som  omfatter 31 danske arter, er forholdsvis små og sirlige dyr med aflang krop, og man ser dem, som navnet antyder, ofte på blomster. Blandt de andre Træbukke findes der nogle temmelig store biller, som f.eks. Væveren jeg mødte på Haltrup Hede. De fleste arter har ret lange følehorn, ikke mindst Tømmermanden, hvis følehorn er kæmpelange i forhold til dyrets størrelse. 

Firebåndet Blomsterbuk - Leptura quadrifasciata

En ganske almindelig blomsterbuk, som jeg har mødt flere gange, bl.a. på Nørholm Hede og i Krarup Lund. Den opsøger mange forskellige blomster. Jeg har den på Agertidsel, Brombær og Lyng.

firebåndet_blomsterbuk1_pe.jpg
firebåndet_blomsterbuk2_pe.jpg
firebåndet_blomsterbuk3_pe.jpg
firebåndet_blomsterbuk.jpg
ufordel.jpg
hjerteplettet blomsterbuk.jpg
ufordel (1).jpg

Hjerteplettet Blomsterbuk - Stictoleptura cordigera

Så er vi ovre i en betydelig sjældnere art, faktisk så sjælden, at den kun er fundet på Rødbyhavns nedlagte jernbaneterræn. Jeg kan takke den gode Finn Krone for, at jeg overhovedet såden på min tur derned, for jeg havde kun Lille Humlebille i tankerne. Heldigvis fik jeg øje på "manden med den hvide bakke" på jagt efter blomsterbukken, og nåede også lige at få et par brugbare fotos af dyret.

hjertebuk1_pe.jpg
hjertebuk2_pe.jpg

Sydlig Blomsterbuk - Rutpela maculata

Den Sydlige Blomsterbuk mødte jeg på samme tur som ovennævnte. Den kan jo godt forveksles med den Firebåndede Blomsterbuk p.g.a. de samme farver, men tegningerne er dog væsentlig forskellige, når man kigger efter. Arten er sjovt nok ikke fundet i det vestlige Danmark, men ellers almindelig i resten af landet.

SydligBlomsterbuk2_pe.jpg
SydligBlomsterbuk1_pe.jpg
sydlig blomsterbuk.jpg
ufordel (2).jpg
sortsømmet_blomsterbuk.jpg
ufordel (3).jpg

 Sortsømmet Blomsterbuk Stenurella melanura

Sortsømmet Blomsterbuk må være én af de aller almindeligste blomsterbukke. Den giver i hvert fald præstebillerne hård konkurrence om, hvem af dem, der er mest liderlig, for man ser den uhyggelig tit i færd med at videreføre arten... 

SortsømmetBlomsterbuk1_pe.jpg
SortsømmetBlomsterbuk2_pe.jpg

Og så lige en lille samling af de øvrige Træbukke, jeg indtil videre har mødt. Den sjældneste af dem er bestemt Væveren, som jeg fandt på en tur til Haltrup Hede sammen med Jesper Kristensen og frue (ham kratluskeren fra Hodde, I ved nok)...

fyrretandbuk_pe.jpg
tidselbuk_pe.jpg
Tidselbuk
Fyrretandbuk
Båndet tandbuk
væver.JPG
ufordel (4).jpg
væver_pe.jpg
Væver
båndet_tandbuk_pe.jpg
bottom of page